Heb jij onze nieuwste video al gezien? Hier spreekt Luc over één van zijn meest favoriete stukken, tache noire ook bekend als zwarte vlek. Dit stuk is ideaal om tijdens het eindejaar klaar te maken voor je gasten. Deze versnijding is niet zo heel gekend door de consument maar wel door slagers.

De tache noire is een spier die tussen de heupbenen balanceert. Het is de enige spier die wordt doorgesneden als je een rund in twee delen zaagt. Omdat er aan het stuk waar er gesneden wordt geen vlies vastzit, wordt het vlees blootgesteld aan de lucht en kleurt het zwart, een zone die voor de consument wordt weggesneden. Met zo’n tache noire of zwarte vlek kun je veel leuke dingen doen. Omdat hier een zware ader doorloopt, kreeg dit stukje veel bloed toegevoerd en kan het dus uitpakken met een volle smaak. Bovendien is het een laagdrempelig stukje vlees vanwege haar perfecte prijs-kwaliteitsverhouding.

tache noire

(6personen)

  • 1kg merg
  • 12 sjalotten
  • 1 bosje peterselie
  • Peper en zout
  • 6 x 200g steak van tache noire
  • 3dl rode wijn

Bereiding: vraag aan onze slagers om de mergpijp overlangs in tweeën te zagen en het merg eruit te halen. Laat het merg gedurende een nacht in gezouten water trekken.

Laat de mergpijpen gedurende en nacht in gezouten water trekken.

Snijd 2 sjalotten fijn, stoof deze glazig aan en laat afkoelen.

Hak de peterselie fijn.

Snijd het merg in grove stukken.

Vermeng het merg met peper, zout, sjalotten en peterselie tot een tapende.

Stop de tache noire in en verwarmde oven van 50 °C gedurende 1 uur.

Kleur vervolgens de tache noire mooi aan in een pan en laat even rusten.

Bestrijk het lees royal met de mergtapenade zodat het merg mooi over het warme lees smelt.

Ga eens lekker creatief om met dit overheerlijk stukje rundvlees en deel jouw resultaten met ons via Instagram! Tag @butchersstore en wie weet komt jouw creatie wel in onze gerecht in de kijker!